Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сръбски лимецов Боден дедо

Сръбски лимецов Боден дедо

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Сръбски лимецов Боден дедо
Снимка: Мария Божилова
1 / 6
15/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Сръбският лимецов Боден дедо е много вкусна закуска!"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • лимецово брашно - 1 кг
  • суха мая - 14 г
  • козе прясно мляко - 600 мл
  • олио - 15 с.л. + за намазване на тавата
  • жълтъци - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сусам - за поръсване
  • За плънката
  • козе сирене - 400 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 100 г
  • За заливката
  • масло - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в купа, в която ще се меси. Прибавя се маята и се разбърква много добре. Маята се прибавя суха, без да втасва.

Яйцата се разбъркват със солта. Прясното мляко леко се затопля.

В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипват прясното мляко, олиото, жълтъците, и захарта.

Първоначално тестото се разбърква с миксер, след което се меси на ръка. Тестото се оставя да втаса, докато удвои обема си.

След като втаса, тестото се разделя на три части. Всяка част се разточва на кора с размерите на тавата.

Тавата, в която ще се пече, се намазва с олио. Слага се първата кора.

Козето сирене се натрошава на ситно. Маслото се разтопява и се разбърква със сиренето.

Върху първата кора се слага половината от плънката. Отгоре се слага втората кора и другата половина от плънката.

Най-отгоре се слага третата кора. Кората се набожда с вилица на много места.

Маслото се разтопява и се залива върху кората. Поръсва се със сусам.

Баницата се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто.

Сръбският лимецов Боден дедо е много вкусна закуска!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: