Начин на приготвяне
Счукваме измитият и добре изсушен ориз в хаванче.
Разтопяваме маслото на котлон и го оставяме да се втвърди.
Смесваме захарта, маслото и ориза и ги заливаме с 1 ч.ч. вода. Слагаме сместа на тих огън да се вари до сгъстяване при непрекъснато бъркане.
Изсипваме сместа в намазана с масло тавичка, разстиламе равномерно да се получи пласт с дебелина 2 см. и запичаме до златиста коричка. Аз обичам да добавям в халвата и смлени ядки - орехи или шамфъстък.
Приготвяме средно гъст сироп от захарта и водата и го оставяме да се охлади. Заливаме запечения ориз с охладения сироп и оставяме да изстине напълно.
Разбиваме белтъците с пудрата захар на твърд сняг.
Нарязваме халвата от ориз на порции и ги украсяваме със снежните топки.