Начин на приготвяне
Разстиламе кадаифа на тънък пласт в тавата на фурната, застлана с хартия за печене. По желание можем да поръсим с малко разтопено масло, но и без него ще се запече чудесно.
Пъхаме във загрята на 150 °C фурна и печем до златисто, като си го наглеждаме и разбъркваме, ако е нужно, за да се получи равномерен загар.
Оставяме да поизстине и сипваме в купа с крема от шамфъстък. Разбъркваме добре и разстиламе във формата за торта с откопчаващо дъно (също е добре да бъде застлана с хартия за печене).
Притискаме, за да се получи компактен и равномерен блат за основа на нашата торта. Ако кафаифът е сух, тогава може да сложим и малко меко масло за повече спойка.
За крема за чийзкейк разбиваме сметаната и маскарпонето, като е важно те да бъдат с еднаква температура, за да не се пресече сметаната. Вариант е и да се разбие сметаната отделно и впоследствие да се смеси с маскарпонето (меко, на стайна температура), но това е по-рисковано.
Разтопяваме белия шоколад на водна баня и внимателно го слагаме на части към белия крем заедно с крема от шамфъстък. Разбъркването трябва да става плавно с помощта на силиконова шпатула. Опитваме как е на сладост и ако сме фенове на много сладки десерти, си добавяме пудра захар на вкус.
Сипваме крема върху блата от хрупкав кадаиф и заравняваме. В случая аз съм направила следното: сложих половината от чийзкрема, разпределих малко допълнително количество крем от шамфъстък и покрих с останалия чийзкрем.
За ганаша загряваме сметаната и към нея настъргваме черния шоколад. Може и да е на парченца, просто ако е настърган, ще се разтопи веднага.
Бъркаме с шпатула и след като сме получили гладка и лъскава смес, я сипваме в средата на тортата и разпределяме с шпатула по цялата повърхност.
Оставяме да стегне и украсяваме с натрошени ядки от шамфъстък. Украсата може да се сложи и непосредствено преди сервиране.
Хубаво е чийзкейкът с маскарпоне и шамфъстък да престои в хладилник поне 3-4 часа, преди да го нарежем и поднесем.
Вижте още вкусни чийзкейк класики, както и разберете от Ню Йорк ли идва чийзкейкът.