Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Чийзкейк с маскарпоне и шамфъстък

Чийзкейк с маскарпоне и шамфъстък

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Чийзкейк с маскарпоне и шамфъстък
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Чийзкейк с маскарпоне и шамфъстък е удоволствие и наслада с всяка стъпка"

Необходими Продукти

  • Блат
  • кадаиф - 150 г суров
  • крем от шамфъстък - 50 г (сладък)
  • масло - 1 - 2 с.л. (по желание)
  • Крем
  • маскарпоне - 400 г
  • бял шоколад - 200 г фондант за разтапяне
  • сметана - 300 мл сладкарска (35% масленост)
  • крем от шамфъстък - 60 г + допълнително по желание
  • Ганаш и украса
  • черен шоколад - 100 г (52% какао)
  • сметана - 80 г (35% масленост)
  • шамфъстък - 50 г печени ядки без черупката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разстиламе кадаифа на тънък пласт в тавата на фурната, застлана с хартия за печене. По желание можем да поръсим с малко разтопено масло, но и без него ще се запече чудесно.

Пъхаме във загрята на 150 °C фурна и печем до златисто, като си го наглеждаме и разбъркваме, ако е нужно, за да се получи равномерен загар.

Оставяме да поизстине и сипваме в купа с крема от шамфъстък. Разбъркваме добре и разстиламе във формата за торта с откопчаващо дъно (също е добре да бъде застлана с хартия за печене).

Притискаме, за да се получи компактен и равномерен блат за основа на нашата торта. Ако кафаифът е сух, тогава може да сложим и малко меко масло за повече спойка.

За крема за чийзкейк разбиваме сметаната и маскарпонето, като е важно те да бъдат с еднаква температура, за да не се пресече сметаната. Вариант е и да се разбие сметаната отделно и впоследствие да се смеси с маскарпонето (меко, на стайна температура), но това е по-рисковано.

Разтопяваме белия шоколад на водна баня и внимателно го слагаме на части към белия крем заедно с крема от шамфъстък. Разбъркването трябва да става плавно с помощта на силиконова шпатула. Опитваме как е на сладост и ако сме фенове на много сладки десерти, си добавяме пудра захар на вкус.

Сипваме крема върху блата от хрупкав кадаиф и заравняваме. В случая аз съм направила следното: сложих половината от чийзкрема, разпределих малко допълнително количество крем от шамфъстък и покрих с останалия чийзкрем.

За ганаша загряваме сметаната и към нея настъргваме черния шоколад. Може и да е на парченца, просто ако е настърган, ще се разтопи веднага.

Бъркаме с шпатула и след като сме получили гладка и лъскава смес, я сипваме в средата на тортата и разпределяме с шпатула по цялата повърхност.

Оставяме да стегне и украсяваме с натрошени ядки от шамфъстък. Украсата може да се сложи и непосредствено преди сервиране.

Хубаво е чийзкейкът с маскарпоне и шамфъстък да престои в хладилник поне 3-4 часа, преди да го нарежем и поднесем.

Вижте още вкусни чийзкейк класики, както и разберете от Ню Йорк ли идва чийзкейкът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: