Начин на приготвяне
Уникална баклава с шамфъстък - опитайте!
Първо приготвяме сиропа, като кипнем водата, отместим настрани и добавим захарта, есенцията и ванилията. Разбъркваме до разтваряне на захарта и оставяме да се охлади.
Смесваме орехите, шамфъстъка, пекана и стафидите.
Разтопяваме маслото и го смесваме с шарлана.
Поставяме една кора на плота и я намазваме равномерно с мазнина. Отгоре поставяме втора кора и намазваме и нея с мазнина. Поръсваме 2 с.л. от плънката и навиваме на руло.
Поставяме навитата кора в средата на покрита с хартия за печене тава.
Приготвяме и останалите кори и ги подреждаме в тавата, подобно на вита баница.
Загряваме фурната на 180 градуса и изпичаме за 20 минути баклавата.
Заливаме горещата сладка баница с охладения сироп.
Сервираме на другия ден баницата-баклава.