Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баница-баклава

Баница-баклава

Баница-баклава
Снимка: Кристиан Александров
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Ще ви излъжем, ако ви кажем, че днес няма да направим тази сладка баница"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1/2 пакет фини (към 250 г)
  • орехови ядки - 1 ч.ч. счукани
  • шамфъстък - 50 г нарязан на ситно
  • пекан - 2 с.л нарязан на ситно
  • стафиди - 1/2 ч.ч.
  • масло - 125 г (малко пакетче)
  • шарлан - 1 с.л.
  • За сиропа
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • ванилия - 1 прахче (2 г)
  • портокалова есенция - 2 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Уникална баклава с шамфъстък - опитайте!

Първо приготвяме сиропа, като кипнем водата, отместим настрани и добавим захарта, есенцията и ванилията. Разбъркваме до разтваряне на захарта и оставяме да се охлади.

Смесваме орехите, шамфъстъка, пекана и стафидите.

Разтопяваме маслото и го смесваме с шарлана.

Поставяме една кора на плота и я намазваме равномерно с мазнина. Отгоре поставяме втора кора и намазваме и нея с мазнина. Поръсваме 2 с.л. от плънката и навиваме на руло.

Поставяме навитата кора в средата на покрита с хартия за печене тава.

Приготвяме и останалите кори и ги подреждаме в тавата, подобно на вита баница.

Загряваме фурната на 180 градуса и изпичаме за 20 минути баклавата.

Заливаме горещата сладка баница с охладения сироп.

Сервираме на другия ден баницата-баклава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: