Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Мини шоколадова торта с орехов блат

Мини шоколадова торта с орехов блат

Мини шоколадова торта с орехов блат3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Толкова е неустоима тази шоколадова торта, всички само за нея говорят"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • кафява захар - 150 г
  • масло - 125 г (меко)
  • какао - 2 с.л.
  • орехи - 150 г
  • глазура
  • шоколад - 80 г мин. 60 %какао
  • прясно мляко - 40 мл
  • бадеми - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мини шоколадова торта с орехов блат за един по-сладък ден.

Маслото и яйцата трябва да са със стайна температура.

В два отделни съда разделете белтъците и жълтъците на яйцата.

В друга купа разбийте с миксер мекото масло и захарта на гладък крем.

Започнете да добавяте жълтъците един по един, като разбърквате след всеки, до пълното му усвояване.

Прибавете какаото и отново разбъркайте. От тази смес заделете 1/3 за намазване на домашната торта.

Смелете орехите в блендер. Нека не са фино смлени. Прибавете ги към шоколадовата смес, бъркайки с лъжица или шпатула.

Разбийте белтъците с щипка сол на пухкав сняг, до образуване на връхчета. Започнете да ги добавяте на части към сместа.

Покрийте форма за печене с диаметър 18-20 см с хартия за печене и изсипете сместа за ореховия блат.

Сложете да се пече в загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, до суха клечка.

След това извадете блата от формата, премахнете хартията и охладете върху решетка, докато изстине напълно.

Щом блатът се охлади, го намажете със заделени 1/3 маслен крем и и сложете тортата в хладилник за 1 час.

През това време пригответе глазурата.

Начупете шоколада в купа и прибавете прясното мляко. Сложете на водна баня да се разтопи шоколадът и сместа стане хомогенна. След това охладете.

С тази глазура залейте тортата и след това декорирайте по желание с ядки или друго.

Върнете неустоимия десерт в хладилника за още няколко часа.

Тази шоколадова торта с орехи се доближава по вкус до класическата торта Гараш, но се прави изключително лесно.

Опитайте и да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: