Начин на приготвяне
Мини шоколадова торта с орехов блат за един по-сладък ден.
Маслото и яйцата трябва да са със стайна температура.
В два отделни съда разделете белтъците и жълтъците на яйцата.
В друга купа разбийте с миксер мекото масло и захарта на гладък крем.
Започнете да добавяте жълтъците един по един, като разбърквате след всеки, до пълното му усвояване.
Прибавете какаото и отново разбъркайте. От тази смес заделете 1/3 за намазване на домашната торта.
Смелете орехите в блендер. Нека не са фино смлени. Прибавете ги към шоколадовата смес, бъркайки с лъжица или шпатула.
Разбийте белтъците с щипка сол на пухкав сняг, до образуване на връхчета. Започнете да ги добавяте на части към сместа.
Покрийте форма за печене с диаметър 18-20 см с хартия за печене и изсипете сместа за ореховия блат.
Сложете да се пече в загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, до суха клечка.
След това извадете блата от формата, премахнете хартията и охладете върху решетка, докато изстине напълно.
Щом блатът се охлади, го намажете със заделени 1/3 маслен крем и и сложете тортата в хладилник за 1 час.
През това време пригответе глазурата.
Начупете шоколада в купа и прибавете прясното мляко. Сложете на водна баня да се разтопи шоколадът и сместа стане хомогенна. След това охладете.
С тази глазура залейте тортата и след това декорирайте по желание с ядки или друго.
Върнете неустоимия десерт в хладилника за още няколко часа.
Тази шоколадова торта с орехи се доближава по вкус до класическата торта Гараш, но се прави изключително лесно.
Опитайте и да ви е сладко!