Начин на приготвяне
Орехов сладкиш с шоколадова глазура за един по-сладък и хубав ден.
В подходяща купа се разбъркват киселото мляко и набухвателите, след като се активират се добавят захарта, олиото, брашното заедно с какаото и есенцията.
Последно се добавят смлените орехи, разбърква се добре сместа и се сипва в тавичка с диаметър 22 см (по възможност с незалепващо покритие), която предварително е намазнена и поръсена с брашно.
Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор или на 170 градуса без вентилатор, около 50 минути, до суха клечка.
За глазурата: Шоколадът и прясно мляко се загряват в микровълновата, до получаване на еднородна смес. С така полученият шоколадов ганаш се залива ореховият сладкиш.
По желание се декорира с ядки, аз използвах шам фъстък.
Бележка: Това е сладкиш без яйца и количеството на захарта е точно такова. Пропорциите са точни.