Чудна Медена торта

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Чудна Медена торта
Снимка: Juliya
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Медена торта за чудо и приказ - ей така, да си хапнете"

Необходими Продукти

  • за корите
  • мед - 90 г
  • захар - 220 г
  • масло - 30 г
  • сода бикарбонат - 10 г
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 500 г
  • канела - на вкус (по желание)
  • за крема
  • заквасена сметана - 500 г
  • сладкарска сметана - 100 г
  • пудра захар - 50 г
  • ванилия - 1 прахче (2 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма тенджера смесете меда, захарта и маслото. Поставете тенджерата на умерен огън. Както при карамела, се опитайте да не бъркате сместа, ако е необходимо, разклащайте тенджерата. Изчакайте, докато захарта се разтопи и стане карамелена. Без да сваляте тенджерата от котлона, прибавете содата и веднага активно разбъркайте, сместа шупва почти тройно, а сместа леко ще покафенее, но не се тревожете, това е нормално.

Свалете тенджерата от котлона и прибавете разбитите яйца, при непрекъснато бъркане, за да не се пресекат яйцата. Оставете сместа да се охлади за 4-5 минути. През това време, пресейте отделно брашното и по желание, прибавете канела на вкус, разбъркайте да се смесят добре.

Прибавяйте на части брашното, като след всяка добавена част месите до гладкост.

Тестото е готово, когато не лепне и е еластично.

Разделете тестото на 10 равни части оформени на топчета и ги покрийте със стреч фолио, за да не изсъхват. Разточете върху хартия за печене и поръсена с брашно всяко топче с точилка на тънка кора за торта. Вземете плоска чиния с диаметър 18 см, поставете я върху кората и изрежете около нея краищата. Така изрязаната кора, надупчете на няколко места с вилица и заедно с краищата изпичате в предварително нагрята фурна на 170 градуса за около 5-6 минути. Така процедирате с всичките топчета тесто.

Оставете корите и изрязаните краища да се охладят напълно.

Съберете краищата и ги смелете на ситно, оставете настрани.

Пригответе си крема, като в купа смесете заквасената сметана, пудрата захар и ванилията, разбийте до еднородна смес. Прибавете течната сметана и разбивате сместа на най-високата скорост на миксера, до гъст и плътен крем.

Сглобете медената торта, като редите корите една върху друга, а помежду им мажете с равномерно разпределен крем. Не забравяйте да намажете медената торта с крем, отгоре и страните и.

Поставете тортата в хладилник за 10 минути, за да се стегне кремът и стабилизира тортата.

През това време пресейте смлените трохи през сито, за да отстраните твърде едрите парчета.

Поръсете тортата с трохите на прах, като използвате шепата си или силиконова четка.

Украсете чудната медена торта по ваш избор и поставете в хладилник за около 10-12 часа, след намазване с крема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#325598
Потребител#325598
Тортата е много вкусна!
20.03.2023 11:27