Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Зелеви сарми с месо от свински гърди в гювеч

Зелеви сарми с месо от свински гърди в гювеч

Владка ПанайотоваВладка Панайотова
Иноватор
1432391401654
Зелеви сарми с месо от свински гърди в гювеч
Снимка: Владка Панайотова
1 / 2
31/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Тайната за най-вкусните зелеви сарми с месо е в тази рецепта"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 голяма зелка
  • зелева чорба
  • свински гърди - 1 кг обезкостени
  • олио - 2 с.л.
  • праз - 1 голям стрък
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • ориз - 1/3 ч.ч.
  • бахар - 3 зърна
  • дафинов лист - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете праза на ситно и го задушете с олиото и малко вода, докато поомекне. Овкусете с млян черен пипер, червен пипер и чубрицата. Оставете настрана да изстине.

Накълцайте свинските гърди на ситни парчета. Към него прибавете задушения праз и ориза. Разбъркайте добре сместа, като прибавите и малко зелева чорба.

Разделете киселото зеле на отделни листа. Почистете ги от твърдите жилки и ги подгответе за завиване на зелевите сарми с желаната от вас големина.

На дъното на глинен гювеч поставете бахара и дафиновите листа и покрийте цялото дъно със зелеви листа. Завийте стегнати сармички като във всяко листо слагате по малко от плънката.

Наредете ги плътно една до друга и ги залейте със зелева чорба и вода в съотношение 3:1. Поръсете с малко олио и покрийте последния ред ред сърми със зелеви листа.

Покрийте гювеча с капак и печете зелевите сарми с месо от свински гърди в гювеч около 2 часа на 200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: