Начин на приготвяне
Нарежете праза на ситно и го задушете с олиото и малко вода, докато поомекне. Овкусете с млян черен пипер, червен пипер и чубрицата. Оставете настрана да изстине.
Накълцайте свинските гърди на ситни парчета. Към него прибавете задушения праз и ориза. Разбъркайте добре сместа, като прибавите и малко зелева чорба.
Разделете киселото зеле на отделни листа. Почистете ги от твърдите жилки и ги подгответе за завиване на зелевите сарми с желаната от вас големина.
На дъното на глинен гювеч поставете бахара и дафиновите листа и покрийте цялото дъно със зелеви листа. Завийте стегнати сармички като във всяко листо слагате по малко от плънката.
Наредете ги плътно една до друга и ги залейте със зелева чорба и вода в съотношение 3:1. Поръсете с малко олио и покрийте последния ред ред сърми със зелеви листа.
Покрийте гювеча с капак и печете зелевите сарми с месо от свински гърди в гювеч около 2 часа на 200 градуса.