Начин на приготвяне
Първото, което правим, е да си нарежем праза и лука на ситно.
Ориза си измиваме добре и оставяме на страна.
В дълбок тиган поставяме маста и оставяме да се разтопи.
Към нея добавяме праза, лука и оставяме да се задуши.
Щом омекнат, добавяме подправките, като разбъркваме за кратко, като внимаваме да не прегори червения пипер.
Към тях си прибавяме кълцаните меса и ориза.
Оставяме да се готви, докато месото промени цвета си.
Опитваме на вкус, посоляваме и при необходимост коригираме подправките.
От киселото зеле си оформяме листа, който трябва да са здрави.
Отстраняваме твърдите жили в основата им.
Започваме да завиваме сармите, като във всяко зелево листо поставяте по 1 пълна супена лъжица от готовата плънка.
Вземам си гювеча, покриваме със зелеви листа и нареждаме готовите зелеви сарми.
Наливаме вода и зелев сок, като количеството трябва да стига до около средата на най-горния ред сарми.
Покриваме с гювеча с капака и поставяме в студена фурна.
Печете около 2 часа зелевите сарми с кълцано месо и праз в гювеч.