Начин на приготвяне
Маринатата за риба е за около 500 г птиче месо или бяла риба.
Изстисква се сокът от половинките на всички цитруси, а другите половинки се нарязват на парченца.
В широка и дълбока купа се подреждат пласт рибни или птичи филета, поръсват се с бял пипер, сол и зехтин и отгоре се сипват цитрусовите сокове.
Реди се втори пласт който се овкусява по същият начин и така до привършване на продуктите. Отгоре се сипва повечко зехтин и се подреждат парченца от цитрусите и стръкове магданоз.
Купата се завива с фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник.
За риба - мариноването в цитрусовата марината е 30 минути.
За пилешко, пуешко или патешко месо - 2 часа или повече.
С тази марината месцето или рибата стават невероятно вкусни!
По желание могат да се добавят и ароматни подправки, но самите цитруси дават чудесен аромат.
За по-силен вкус могат да се настържат и корите от лайм, лимон и портокал, но без да се прекалява с количеството.