Gotvach.bg»Рецепти»Сандвичи»Такос»Веган такос с тофу и гъби

Веган такос с тофу и гъби

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Веган такос с тофу и гъби4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Ако сте сред феновете на мексиканската кухня, тези такоси много ще ви се харесат"

Необходими Продукти

  • За тофуто
  • тофу - 350 грама
  • соев сос - 1 + 1 с.л.
  • доматено пюре - 1 + 1 с.л.
  • вода - ¼ ч.ч.
  • чили - 1 ч.л. на прах
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кориандър - 1 к.л.
  • кимион - 1 к.л.
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • лук - 1 ч.л. на прах
  • риган - 1 - 2 щипки
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • За гъбите
  • гъби - около 200 грама
  • пресен лук - 2 стръка
  • чесън - 1 скилидка
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • лук - ½ к.л. на прах
  • чесън - ½ к.л. на прах
  • чили - 1 ч.л. на прах
  • оцет - няколко капки
  • сол - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • кимион - 1 к.л.
  • царевично нишесте - 1 ч.л.
  • соев сос - 1 ч.л.
  • олио
  • За такосите
  • тортили - малки
  • айсберг - маруля
  • домати
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тофуто се поставя върху плоска чиния, покрива се например с дъска за рязане, върху която се поставя някаква тежест и се оставя така около 30 минути. Това се прави, за да може по-голямата част от течността в тофуто да се отцеди. Колкото е по-голяма тежестта, толкова по-добре, за да излезе повече от течността.

След това тофуто се натрошава. В купа се смесват останалите продукти за него - 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. соев сос, ¼ ч.ч. вода, подправките и царевичното нишесте. Разбърква се добре. Прибавя се тофуто и се разбърква, за да се смесят добре, като течността се разпредели равномерно по тофуто.

Застила се тава с хартия за печене и върху нея се разпределя тофуто равномерно.

Пече се в предварително загрята фурна на 175 градуса за 13 минути. След това се изважда тавата, разбърква се тофуто, разпределя се пак равномерно и се пече още 13 минути.

Когато е готово, се разбърква с другата 1 с.л. доматено пюре и 1 с.л. соев сос.

За приготвянето на гъбите се нарязват гъбите на не много големи, но и не много малки хапки. Нарязва се зеленият лук и се наситнява чесънът.

В сгорещено олио се запържва лукът заедно с гъбите. Прибавя се доматеното пюре, подправките и соевият сос. Разбърква се добре и се сваля от котлона.

Когато и гъбите, и тофуто са поизстинали, се нарязва малко айсберг или маруля и на малки кубчета домат.

Взима се 1 тортила и се претопля за 10 секунди в микровълновата. След това в средата й се слага по малко от двете плънки, малко нарязан айсберг и домат.

Прегъва се тортилата и такото е готово за сервиране.

Веган такос с тофу и гъби ще допадне на любителите на веган рецепти и мексиканска кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: