Начин на приготвяне
Тофуто се поставя върху плоска чиния, покрива се например с дъска за рязане, върху която се поставя някаква тежест и се оставя така около 30 минути. Това се прави, за да може по-голямата част от течността в тофуто да се отцеди. Колкото е по-голяма тежестта, толкова по-добре, за да излезе повече от течността.
След това тофуто се натрошава. В купа се смесват останалите продукти за него - 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. соев сос, ¼ ч.ч. вода, подправките и царевичното нишесте. Разбърква се добре. Прибавя се тофуто и се разбърква, за да се смесят добре, като течността се разпредели равномерно по тофуто.
Застила се тава с хартия за печене и върху нея се разпределя тофуто равномерно.
Пече се в предварително загрята фурна на 175 градуса за 13 минути. След това се изважда тавата, разбърква се тофуто, разпределя се пак равномерно и се пече още 13 минути.
Когато е готово, се разбърква с другата 1 с.л. доматено пюре и 1 с.л. соев сос.
За приготвянето на гъбите се нарязват гъбите на не много големи, но и не много малки хапки. Нарязва се зеленият лук и се наситнява чесънът.
В сгорещено олио се запържва лукът заедно с гъбите. Прибавя се доматеното пюре, подправките и соевият сос. Разбърква се добре и се сваля от котлона.
Когато и гъбите, и тофуто са поизстинали, се нарязва малко айсберг или маруля и на малки кубчета домат.
Взима се 1 тортила и се претопля за 10 секунди в микровълновата. След това в средата й се слага по малко от двете плънки, малко нарязан айсберг и домат.
Прегъва се тортилата и такото е готово за сервиране.
Веган такос с тофу и гъби ще допадне на любителите на веган рецепти и мексиканска кухня.