Начин на приготвяне
Стоплете водата и добавете 2-3 с.л. брашно, маята и 1 с.л. захар. Разбъркайте и оставете за 10 минути.
Пресейте брашното, добавете сока и кората на портокала. Добавете яйцето и останалата захар към сместа с маята. Добавете на части брашното, разбъркайте. Добавете портокаловия сок и кора заедно с олиото.
Доомесете тестото върху набрашнен плот. Добавете 1-2 с.л. брашно. Завийте тестото със стреч и оставете да втаса.
Смелете ядките в блендер, добавяйки 2-3 с.л. захар. Разстелете тестото за вкусния бриош в правоъгълна форма около 40-30 см. Намажете с масло, поръсете със стафиди и ядки. Оставете си малко ядки за поръсване накрая.
Навийте тестото от широката част и го разрежете по дължина на две части. Сплетете частите с разрезите нагоре.
Съберете краищата. Сложете върху хартия за печене портокаловия бриош, после в тава за печене 26 см.
Сложете в средата огнеупорна чаша, намазана с масло, за да запази отвора. Намажете вашия хляб с масло и поръсете с ядки. Оставете за половин час.
Печете празничния бриош с ядки и сирене за 35 мин. на 180 градуса. После оставете да изстине върху решетка. Може да поръсите с пудра захар или шоколад сладкия хляб.