Начин на приготвяне
Сухата мая се слага в малка купа. Прибавя се кафявата захар и 100 мл топла вода.
Разбърква се много добре и се оставя да втаса, докато маята стане като пяна на бира.
Овесеното брашно се изсипва в купа, в която ще се меси.
Прибавя се ръженото брашно и се разбърква много добре.
Яйцата се разбъркват със солта на пяна.
В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупнатата мая, след което в купата от маята се изсипва останалата топла вода, обира се останалата мая и се изсипва в брашното.
Към брашното се прибавят разбитите яйца, овесените ядки и олиото.
Замества се меко тесто първоначално с дървена лъжица.
След като тестото се захване, месенето продължава с намазани с олио ръце.
Тестото се разделя на две части.
Всяко част се слага във форма за хлебчета върху хартия за печене. Хартията не се намазва с олио.
Пълнозърнестите хлябове се оставят да втасат 60 мин, покрити с кърпа.
Пече се овесено-ръжено хлебче с ядки в предварително загрята фурна 40 мин на 180 °C.