Начин на приготвяне
Измийте и попарете лозовите листа за две минути. Отцедете. Почистете и накълцайте лука на четири. Сложете да се вари в тенджера, щом това стане, нарежете на ситно.
Почистете пресния лук и накълцайте на ситно. Задушете в тиган с олио. Когато омекне, добавете ориза и чаша вода. Когато омекне, прибавете нарязаните копър и магданоз, както и сварения лук.
Разбъркайте, поръсете черен пипер и сол. Добавете маслини, нарязани. Разбъркайте. Вземете по лъжица от плънката за постните сарми и слагайте в средата на всяко листо.
Оформете лозовите сарми. Наредете ги на дъното на намазнена тенджера. Нека преди това на дъното да има постелени няколко листа. Сипете 3 ч.ч. вода в тенджерата и сложете да се варят.
Може да сервирате гръцките постни лозови сарми така или да приготвите бял сос, ако не искате да са постни.