Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Гъше Месо»Печена Гъска»Печена гъска с пълнеж от салвия и лук

Печена гъска с пълнеж от салвия и лук

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Печена гъска с пълнеж от салвия и лук1 / 2
15/12/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
225 мин.
Порции
6-8

Необходими Продукти

  • гъска - 1 бр. около 4.5 кг
  • сол
  • за пълнежа
  • масло - 15 г краве
  • лук - 1 глава
  • бекон - 4 резена
  • ябълки - 1 бр. сладка
  • сини сливи - 180 г сушени
  • галета - 100 г от черен хляб
  • салвия - 2 с.л. прясна (градински чай)
  • портвайн - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса. С помощта на вилица набодете патицата по цялата повърхност. Натрийте я със сол отвън и отвътре.

Загрейте маслото и запържете за кратко ситно нарязания лук и бекона, предварително нарязан на кубчета. Когато лукът омекне, добавете нарязаната на кубчета ябълка и сините сливи. Оставете продуктите да се запържат за няколко минути.

Дръпнете съда от огъня и добавете портвайна, галетата, салвията, яйцето и черен пипер на вкус.

Напълнете гъската с приготвената смес. Зашийте я, а после я вържете добре с дебел конец. Пълнената гъска се поставя върху решетка в тава и се пече.

Времето за печене се изчислява според теглото на напълнената птица. Падат се по 12 минути на всеки 450 г тегло плюс 15 минути допълнително. Гъска с тегло около 5 кг се пече около 180 минути под фолио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Светла
Светла
Много добре изглежда, ама не е гъска, а патица
15.12.2013 18:04