Класическа печена гъска

MarianeMariane
Джедай
5611k3k
Класическа печена гъска1 / 2
05/02/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
230 мин.
Порции
5-6
"Последният полет на тази гъска завърши благополучно в тавата, а вкусът бе отличен. Вижте рецептата"

Необходими Продукти

  • гъска - 1 бр. около 4 кг
  • хляб - 1 филия сух
  • стафиди - 1 к.ч.
  • ябълки - 1 бр. кисела
  • риган
  • мащерка
  • черен пипер
  • корени - 1 връзка за супа
  • брашно - 2 с.л. препечено
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете за кратко хляба във вода, отцедете го и го смесете с нарязаната на малки кубчета ябълка, стафидите. Подправете с риган и мащерка на вкус.

Добре измитата гъска се подсушава и се натрива със сол и черен пипер отвън и отвътре. Пълни се с приготвената смес и се зашива. Поставя се с гърдите надолу върху скара в тава, на дъното на която се сипва около 350 мл топла вода.

Гъската се пече в предварително загрята на 200 градуса (180 със вентилатор) фурна за около 1 1/2 часа, след което се обръща. В тавата се добавя още около 250 мл вода и ситно нарязаните корени за супа.

Пече още 2 часа. Периодично се залива с бульона от печенето.

Готовата гъска се изважда в подходящ съд и се прибира на топло. Мазнината от печенето се отстранява, а в останалия бульон се добавят брашното и още малко вода. Полученият сос се кипва и вари около 5 минути. Поднася се отделно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: