Начин на приготвяне
Честно казано, рецептата за крехко гъше месо е най-добрата и най-лесната рецепта, която разкрива най-много вкус с висок процент на успех. Това е новата ми най-препоръчана рецепта.
Искам да се чувствате свободни да сложите каквото искате в това ястие и да нарежете месото по познат за вас начин. Основните необходими съставки са добър бульон, гъше месо, гъби.
Можете да използвате местно отглеждани диви гъби. Можете да използвате гърди или бедра без кожа или кожа на гърдите. Подправете рецептата с още зеленчуци, ако ви харесва. Добавете марсала .
Първо, нарязах гъската и оставих настрана (бутчетата, ако желаете, си пригответе конфи, а от гръдната част ще стане богат бульон). Мазнината под кожата е добре да оставите, но ако решите, можете да я премахнете. Споделям от опит, че е по-вкусно с нея. Мазнината ще добави доста вкус, оставете я и вижте какво мислите. Изборът ми този път е да сваря и цели бутчетата.
След като нарязах, поставих месото в средно горещ чугунен тиган с малко сол и черен пипер. След като мазнината започна да се отделя, добавих малко нарязан чесън и лук със сол.
Бъркайте, докато месото се запече и дори има хрупкави парченца по кожата. След това добавих малко едро нарязани гъби. Можете да изберете да поставите капак, за да приготвяте гъбите на пара, докато се готвят. Добавих и леко люти чушки. Продължете да бъркате и да готвите, докато гъбите омекнат, поръсете супена лъжица или две брашно около тигана, след което добавете по-голямата част от литър бульон.
Приготвям бульона си предимно с патешки, гъши или пилешки кости – от сурови или печени. Приготвям бульона достатъчно гъст, за да стегне желатинът при охлаждане. Доведете този сос до кипене, след което намалете и оставете да къкри, докато стане добър и гъст. Добавих малко царевично нишесте в края, за да се сгъсти още малко.
Сервира се крехко гъше месо с гъбен сос върху домашно картофено пюре или пържени картофки в нашия случай.
Другият още по-лесен и вкусен вариант е тенджера под налягане да приготвите тази рецепта. За да постигнете супер крехко гъше месо, топящо се в устата, поставете цялата птица в тенджерата и гответе на висока температура за 3 до 4 часа с малко вода и любимите си билки (мащерка или розмарин, салвия и др).
Добавете гъбите по средата на времето за готвене. Отстранете костите от месото, добавете още малко бульон или пак вода, ако е необходимо - и любимия ви сгъстител: воаля! Невероятно вкусно и крехко!
Насладете се!