Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Гъше месо»Печена гъска»Печена гъска с ябълки и сини сливи

Печена гъска с ябълки и сини сливи

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Печена гъска с ябълки и сини сливи1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
210 мин.
Общо
220 мин.
Порции
8
"Изключителен деликатес, който да приготвите по специален повод, а защо не и за Коледа?"

Необходими Продукти

  • гъска - 1 бр - 4 - 5 кг.
  • лимони - 1/2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • ябълки - 2 ч.ч. обелени, почистени и едро нарязани
  • сини сливи - 2 ч.ч. сушени накиснати във вода, почистени и едро нарязани)
  • лук - 1 голяма глава обелена и разрязана на 4.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 160 С.

Измийте гъската под течаща студена вода. Подсушете я с хартия и я натрийте отвътре и отвън с лимона. Леко намажете вътрешността със сол и черен пипер и натъпчете кухината с ябълките, сливите и лука.

Затворете гъската, като я забодете с шишчета или като я зашиете с бял конец. Прикрепете вратната кожа към гърба с шиш и така прикрепете гъската, че да запази формата си по време на печенето.

Печете гъската в плитка тава около 3 ч. - 3.5 ч. (по 40-50 мин. на килограм). Ако мазнината й започне да се събира в тавата я отстранете. Не е необходимо да поливате гъската с нея.

За да проверите дали е опечена, прободете бутчето с върха на остър нож. Ако сокът, който излезе отвътре е все още някак розов, печете още 5-10 мин. или докато сокът стане бистър или бледо жълт.

Сложете печената гъска в голяма чиния или поднос и отстранете шишчетата и връвта. Извадете плънката и я изхвърлете. Плодовете и лука ще са придали вкусовете си на месото, но ще са твърде мазни, за да ги сервирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
43
30
20
10
Дай твоята оценка: