Начин на приготвяне
Блатове:
Разбивам яйцата със захарта, докато утроят обема си. Прибавям пресятото брашно с бакпулвера и ванилията.
В правоъгълната тава на фурната и върху хартия за печене изсипвам сместа.
Заравнявам и пека в предварително загрята фурна на 200 °C до зластист цвят и суха клечка.
След изпичане нарязвам блата за торта във формата, в която ще бъде сглобена (в случая са 4 блата).
Крем:
Разбърквам яйцата, захарта и брашното с телена бъркалка. Добавям по малко от студеното мляко. Слагам на котлона и с непрекъснато разбъркване сварявам крема. Накрая добавям ванилията и маслото.
Ред блат, ред крем, но реших да експериментирам нещо и между 2 и 4 блат намазах със сладко от сини сливи, което предварително пасирах. Предаде лека киселинност и вкуса ѝ стана много приятен.
Тортата я сиропирах с малко разтворимо кафе и няколко капки ром за аромат.
С останалия крем за торта намазвам на всякъде и сложих за 2-3 часа в хладилник, за да стегне. Преди да я залея с шоколадовия ганаш, намазах и с много малко сладкарска сметана.
Шоколадовият ганаш е портокал и тъмен шоколад.
Всяка една рецепта за торта може да се направи във форма по ваше желание.
Да ви е сладко с тази торта-сърце с домашен крем, ром и шоколад!
Източник: Няголова Милка - Българските ястия и рецепти