Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Детски сладкиш с фъстъчено масло

Детски сладкиш с фъстъчено масло

Детски сладкиш с фъстъчено масло1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
12
"Ако желаете, може да замените кафявата захар със сироп кленов, агаве по Ваш вкус."

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр. (голямо)
  • брашно - 210 г
  • кисело мляко - 100 г
  • прясно мляко - 120 мл
  • фъстъчено масло - 130 г (кремообразно)
  • кафява захар - 55 г
  • банани - 2 големи, добре узрели
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1ч.л.
  • ванилия - 2 ч.л. (екстракт)
  • канела - 1 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този фъстъчен сладкиш е подходящ за сутрешна или следобедна закуска. Освен в тава или форма печене, можете да го изпечете и във форми за мъфини, за да бъде лесно достъпен, дори като храна за навън.

Приготвяне:

Загряваме фурната на 220 °C. В съда за печене поставяме хартия за печене (за формите за мъфини - хартиени подложки).

Бананите се намачкват с вилица или прибор за мачкане на картофи.

Содата се погасява в киселото мляко и се оставя на страна.

В купа разбиваме яйцето и към него добавяме захарта и отново разбиваме добре.

Добавяме киселото мляко и содата към яйчената смес и разбъркваме. Следва да добавим фъстъченото масло.

Прибавят се бананите, прясното мляко и ванилията и разбиваме до хомогенизиране.

Ако използвате суха ванилия, добавете я към следващата стъпка.

Пресяваме брашното в по-голяма купа и към него добавяме бакпулвера, солта, канелата. Към сухите съставки изсипваме сместа с фъстъченото масло и бъркаме до смесването им. По желание може да се добави и натрошен шоколад след объркването на двете смеси. Не прекаляваме с времето на разбъркване, тъй като в противен случай печивото ще стане жилаво.

Изсипваме сместа в тава, форма или форми за мъфини и изравняваме със силиконова шпатула, така че да се разпредели равномерно. След това поставяме в загрятата вече на 220 °C фурна за 5 минути.

След което фурната се намаля на 180 °C и изпичаме за още 15 минути или докато дървената клечка за проба излезе суха.

Ако желаете, може да замените кафявата захар със сироп (кленов, агаве) по Ваш вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: