Начин на приготвяне
Необходимо е да разбиете 1 яйце с чаена чаша от 200 мл захар, 250 мл прясно мляко, 2 с.л. какао и един бакпулвер!
След като течната смес започне да прави мехури, отгоре слагаме половин чаена чаша олио, гриса и брашното. Всичко се смесва добре с телена бъркалка и тази смес прехвърляме в обилно намазана с масло тава с диаметър около 30 см.
Печем на 170 °C до готовност около 30 минути. Готовия блат охлаждаме леко и обръщаме в подходяща чиния.
Правим дупки в него по цялата му повърхност и в тях слагаме с малка лъжичка фъстъчено масло, при мен количество му е 1/2 ч.ч..
Дупките аз направих с малка дървена лъжица. Отгоре заливам сладкиша с глазура, приготвена от 1/2 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. захар, 2 лъжици какао, 3 с.л. олио. Тази смес се вари при непрекъснато бъркане 5 минути.
След като се залее сладкишът с фъстъчено масло, отгоре го поръсвам с трохи, които събирам от тавата, в която е печен блатът, и ситно смлени като брашно печени и белени фъстъци.
Аз сложих шепа фъстъци с 1 с.л. захар в кафемелачката. Това е всичко.
Малко дълга рецепта, но резултатът си заслужава. Много мек блат, пухкав и въздушен, с шоколадов вкус, който контрастира с лекия фъстъчен крем!
У нас много се хареса, даже беше нападнат още топъл и не успях да го снимам цял.
Ако искате, опитайте тази рецепта за сладкиш с фъстъчено масло!
Източник: Людмила Данова - Българските ястия и рецепти