Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Грис халва с лимон и масло

Грис халва с лимон и масло

Грис халва с лимон и масло
Снимка: Кулинарна мрежа
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"По-различна грис халва с лимон и краве масло"

Необходими Продукти

  • пшеничен грис - 1 и 1/2 ч.ч.
  • краве масло - 125 г
  • олио - около 30 мл
  • лимонов сок - от 1 и 1/2 бр.
  • лимонова кора
  • ванилия - ампула
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • стафиди - по желание
  • канела - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чашата, с която мерих е с вместимост 150 мл.

В тенджерка смесваме захарта, сока от лимоните, корички от лимон (може настъргани, аз ги нарязах, защото исках да се чувстват и виждат по добре), вода.

Слагаме на котлона да заври. Бъркаме да се стопи захарта. Оставяме леко да се охлади. В друга тенджера загряваме маслото с олиото.

Добавяме гриса и запържваме до златисто.

Внимателно сипваме захарния сироп, като бъркаме да не стане на топчета, докато се сгъсти. Накрая ванилията и стафидите. Разпределяме в подходящ съд, леко намазнен. Поръсваме с канела.

Покриваме с кърпа и оставяме няколко часа да стегне.

Сервираме грис халвата нарязана на парчета.

Получи се много вкусна и ароматна грис халва с лимон и краве масло.

Източник: Цветомира Пенкова - Кулинарна Мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: