Начин на приготвяне
Чашата, с която мерих е с вместимост 150 мл.
В тенджерка смесваме захарта, сока от лимоните, корички от лимон (може настъргани, аз ги нарязах, защото исках да се чувстват и виждат по добре), вода.
Слагаме на котлона да заври. Бъркаме да се стопи захарта. Оставяме леко да се охлади. В друга тенджера загряваме маслото с олиото.
Добавяме гриса и запържваме до златисто.
Внимателно сипваме захарния сироп, като бъркаме да не стане на топчета, докато се сгъсти. Накрая ванилията и стафидите. Разпределяме в подходящ съд, леко намазнен. Поръсваме с канела.
Покриваме с кърпа и оставяме няколко часа да стегне.
Сервираме грис халвата нарязана на парчета.
Получи се много вкусна и ароматна грис халва с лимон и краве масло.
Източник: Цветомира Пенкова - Кулинарна Мрежа