Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Крехко свинско месце със сос от малини

Крехко свинско месце със сос от малини

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Крехко свинско месце със сос от малини
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
68 мин.
Порции
4
"Удоволствие за сетивата, събрано в порция свинско с малинов сос"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 400 г от задната част на преден бут
  • чесен пипер - 2 щипки, прясно смлян
  • розмарин - 3 щипки, сушен
  • сол - едра люспеста за поръсване
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • ЗА СОС ОТ МАЛИНИ
  • малини - 200 г пресни
  • сок от малини - около 200 мл (може и от компот)
  • червен лук - 1 малка глава
  • лук - 1/2 глава бял кромид
  • зехтин - 50 мл
  • бяло вино - 200 мл
  • сол - 2 щипки, или на вкус
  • говежди бульон - 3 с.л. силно концентриран
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Овкусете месото с черен пипер и розмарин и хубаво втрийте подправките заедно с 1 лъжица зехтин. Завийте с прозрачно домакинско фолио и оставете в хладилник свинския бут да престои за през нощта.

Тази част от прасето е изключително крехка и се намира скрита зад предния бут на животното.

Една от най-крехките части на прасето е и в някои страни се продава отделно от бута. В Испания се нарича Секрето, което означава Тайна, именно защото (предполагам) е тайната пържолка, скрита зад бута на прасето.

Но да се върнем на рецептата. След като месцето се е овкусило добре през нощта, извадете го от хладилника да стои на стайна температура, докато приготвяте малиновия сос.

За самия сос съм използвала един компот от малини като половината от плодовете са тези от компота и другата половина - пресни. Не е препоръчително всичките малинки да са от компот, защото са много бледи и всичкият им вкус и цвят е отишъл в сока/в течността.

Червеният и белият лук нарежете на ивици и запържете в зехтина до омекване. Сложете целите плодчета малини и гответе 1-2 минути, след това посолете и сипете виното.

След още 2 минути на непрестанно бъркане налейте и половината сок от малини и говеждия концентрат. Гответе на слаб огън за 30 минути, като доливате останалата течност, ако много се редуцира. За пълното редуциране и сгъстяване на соса, вдигнете температурата в края на готвенето.

Понякога добавям към соса и 1 лъжица сладко от боровинки, става разкошно.

Пасирайте и поддържайте на минимална температура на котлона, за да се запази топъл сосът, докато изпечете месото.

Нарежете свинското на дебели ленти. Ако има много мазнина, я отстранете и запечете в тиган с незалепващо покритие от всички страни.

Първоначално на силен огън, за да се запечата месото, а после допечете на средна температура още няколко минути, за да се сготви перфектно и отвътре.

Разпределете ароматния малинов сос в чиниите за сервиране и отгоре положете ивици месо.

Поръсете с едра люспеста сол тип Малдон и поднесете на момента.

Крехко свинско месце със сос от малини е ястие, подходящо за празнична вечеря и специални поводи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: