Начин на приготвяне
Подготовка: Маслото се оставя да омекне леко на стайна температура. Орехите за меденките се смилат ситно.
В дълбока купа се разбиват яйцата със захарта с миксер за кратко. Добавят се олиото, медът, разбърква се. Содата се гаси предварително в оцета(в чашка оцет към него сипвате содата и шупва) и полученото наливате в дълбоката купа, разбърква се.
Добавят се канелата, разбърква се, орехите, разбърква се, накрая брашното постепенно (аз го пресявам директно), не цялото количество. Според големината на яйцата средно около 500г., но може да добавите още брашно.
Важно! Дори да добавите още брашно, тестото за меденките ви трябва да е меко, леко лепкаво, но все пак да успявате да откъснете и да оформите залепващо по ръцете ви топче. Оформянето става лесно без проблем като си намазните ръцете с олио (кръгче около 3 см диаметър, което се приплесва до дебелина 0.5 см.)
Слагате хартия за печене върху тавата на фурната, където се подреждат всички меденки, аз ги направих големи и се събраха по 4 на ред и колона като оставях разстояние, защото набъбват. Вторите по-малки. Общо количество с тези размери 25, ако са по-малки 40 кръгли сладки.
Пекат се на 2 ниво в предварително загрята на 180 градуса фурна (брои се отдолу нагоре ) без вентилатор горно и долно печене, обичайно е нарисувано с две успоредни линии за 12 мин. максимум. Слагат се да се охладят на решетка.
За заливката или намазването: На мен ми е лесно с лъжица да ги мажа в едната половина, но вие може да опитате и други начини. Разтопява се шоколадът, може директно на котлон, но се бърка непрестанно. Може и на водна баня да се разтопи. След като се поохлади, смесва се с омекналото масло до получаването на хомогенна смес.
Като не е толкова топло вече, намазват се меденките в едната половина и се оставят да се стегне шоколадът. (Ако имате деца, има риск да останат по-малко за украсяване). Накрая се покриват с фолио да си стегнат, и на сутринта са разкош и още по-меки дори. Може да съхранявате сладките с шоколад съхранявате в кутия, ако останат.
Изглежда сложно описано, но е много проста рецептата, най - много внимавайте в добавката на брашно и да не се препекат 10 - 12 мин максимум. Приятен апетит, това на снимката е от 1 опит и много ми харесаха и споделям. Идеални са за коледната трапеза, и могат да се украсят дори по още по-празничен начин.
Зарадвайте и вие близките си с меденки с орехи и шоколад!
Коментари