Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Лесни курабийки за Великден

Лесни курабийки за Великден

редакция:
Лесни курабийки за Великден
Снимка: Виктория Константинова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
17 мин.
Общо
77 мин.
Порции
15
"Любимите бабини курабийки за Великден - класика от детството."

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 10 г
  • брашно - около 400 г
  • лимонова кора - от 1 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вкусни великденски сладки, които не отстъпват по нищо на козунаците и панетонето.

В киселото мляко се слага содата бикарбонат, за да шупне. Яйцата се чукват в купата на миксера. Добавя се захарта и се разбиват. Добавя се киселото мляко. Маслото се разтапя в микровълнова и се добавя.

Лимоновата кора се настъргва. Сместа се разбиват. Брашното заедно с бакпулвера се пресява. Добавете към останалите съставки. Сменя се приставката на миксера с тази за тесто. Замесва се еластично тесто, като се доомесва на ръка.

Ако е необходимо, се добавя още брашно, но тестото не трябва да стане твърдо. От тестото се оформят топчета с големина колкото орех и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.

Оставя се по 3-4 см разстояние между всяко. Отделения жълтък се разбива с малко олио. Топчетата се намазват с разбития жълтък и поръсват със захар.

Пекат се всички курабии в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-17 минути или до придобиване на златист цвят.

Разнесе се ароматът на лесните курабийки за Великден.

Вижте също как да си направите великденски кръфин или любимите великденски бели курабии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: