Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки рула»Шоколадово руло Зебра за Коледа

Шоколадово руло Зебра за Коледа

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Шоколадово руло Зебра за Коледа
Снимка: Ivelina
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
80 мин.
Порции
20
"Запишете си рецептата за това руло, защото ще я правите и занапред!"

Необходими Продукти

  • за 20 филийки
  • брашно - 260 г фино
  • пудра захар - 2 с.л.
  • сол - щипка
  • прясна мая - 15 г
  • маргарин - 80 г или масло
  • свинска мас - около 1/2 с.л.)
  • прясно мляко - 45 мл хладко
  • яйца - 1 бр.
  • ром - 1 с.л.
  • сметана - 1 с.л.
  • за пълнеж
  • орехи - 150 г смлени
  • пудра захар - 50 г
  • сладко от кайсии - 4 с.л. (по възможност домашно)
  • глазура
  • тъмен шоколад - 120 г
  • олио - 1 с.л. (не зехтин)
  • орехи - едро нарязани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зебра -serbó е едно от най-популярните унгарски традиционни сладкиши.

Много семейства имат „ритуал“, в който всяка година това вкусно шоколадово орехово руло има място на празничната трапеза. Рецептата по-долу е поне толкова вкусна, неподражаема и много ефектна и вкусна.

При нас цялото семейство го обича от години, откакто го направих! Може да бъде и акцентът на празнична трапеза! Ако искате да изненадате любимите си хора с нещо специално, опитайте го, защото не го препоръчвам само за Коледа.

Подгответе, претеглете съставките. Натрошете маята в хладкото мляко, добавете 1 чаена лъжичка пудра захар и я разбъркайте. Пресейте брашното в купа с останалата пудра захар, разбъркайте солта, разбийте в нея маргарина и мазнината, разбийте яйцето, добавете рома, след което омесете с 1 с.л. заквасена сметана и втасалата мая.

Ако е необходимо, коригирайте с малко брашно или заквасена сметана, за да се разтегли тестото ни лесно. След фолио оставете в хладилника за 30 минути.

Правим съставките за пълнежа. При нужда смелете орехите, разбъркайте леко сладкото, пресейте пудрата захар. Смесете орехите и пудрата захар.

Поставете тестото върху леко набрашнена хартия за печене. Разтегнете в правоъгълник с размери 30 × 40 см. Поръсете със сладко, поръсете равномерно с подсладените орехи, след което навийте по по-дългата страна.

И тук можем да оставим 1-1 см лента отстрани, която сгъваме навътре преди навиване, за да не изтече пълнежът ни със сигурност. Внимателно прехвърлете в подготвената тава за печене с хартията за печене /тава за печене/ и оставете да престои на топло място за 60 минути.

Печете ароматното сладко руло в предварително загрята фурна на 180°C за 30 до 35 минути. Поставете върху тава за печене и охладете напълно.

Шоколадът с олиото се разтопява на водна пара, заливат се охладените рулца и отгоре се поръсва с едро нарязаните орехи или цели орехи, както ви харесва.

Оставете глазурата на това любимо шоколадово руло да се стегне напълно (не в хладилника, а на хладно място) и сервирайте нарязана по желание.

Не препоръчвам това шоколадово руло Зебра за Коледа само за празниците!

Насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: