Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки Рула»Полско козуначено руло с мак Маковиец

Полско козуначено руло с мак Маковиец

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Полско козуначено руло с мак Маковиец
Снимка: Ivelina
1 / 3
21/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Насладете се на това полско козуначено руло с мак!"

Необходими Продукти

  • брашно - 350 г
  • пудра захар - 2 с.л.
  • сол - щипка
  • мая - 20 г прясна
  • яйце - 1 бр.
  • разтопено масло - 50 г
  • прясно мляко - около 100/125 г хладко
  • Пълнеж от мак
  • мак - 350 г смлян
  • кокосова захар - 6 с.л.
  • коледни подправки - 2 ч.л. смес от
  • лимонова кора - настъргана от 1 лимон
  • портокалов конфитюр - 4 с.л.
  • вода - 200 мл
  • яйце - 1 за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Такова сладко руло в Полша се приготвя за Коледа във всяка къща!

Разтворете маята в хладкото подсладено мляко, след което замесете тесто с останалите съставки. Покрийте със стреч фолио и оставете да втаса за час.

Сварете водата със захарта, залейте мака, подправете и смесете със сладкото. Да го охладим, преди да ползваме!

Изстуденото тесто се поставя върху дъска, омесва се леко и се разточва на лист с размери около 30 х 50 см.

Отгоре разстелете равномерно пълнежа от мак, като оставите 1 см по ръбове без плънка от всяка страна и навийте по дължина.

Уверете се, че не е прекалено стегнато. Внимателно прехвърлете маковото рулото върху тавата за печене, намажете отгоре с яйце и покрийте да втаса за около 30 минути.

Печете в предварително загрята на 180°С фурна до приятно зачервяване или около 30-35 мин. Можете да намалите плънката и на половина - и така е добре.

Насладете се на полско козуначено руло с мак Маковиец!

Съвет: Използвайте и захаросани портокалови корички в мака, ако нямате портокалово сладко, става също много ароматно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: