Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Бисквити»Хърватски коледни сладки с орехов пълнеж

Хърватски коледни сладки с орехов пълнеж

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Хърватски коледни сладки с орехов пълнеж
Снимка: Ivelina
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
23
"Няма как да не ви е коледно, когато усетите аромата на тези празнични сладки"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 70 мл
  • захар - 3 с.л. равни
  • суха мая - 1 ч.л.
  • ванилия - ½ ч.л.
  • масло - 70 г /на стайна температура/
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 250 г
  • За пълнежа са нужни
  • белтъци - 2 бр.
  • захар - 7 с.л. равни
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • ванилия - ½ ч.л.
  • орехи - 130 г /смлени/ или лешници
  • пудра захар - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвих тези вкусни хърватски коледни сладки с пълнеж или орехови розички. Лесни са и за направа и ви препоръчвам да си ги приготвите.

В купа изсипете млякото захарта, маята и ги разбъркайте. Добавете в купата и леко разбърканото яйце, ванилията и мекото масло. Разбъркайте добре с бъркалка и постепенно добавете половината от пресятото брашно.

Прехвърлете тестото на плота и започнете да месите с останалото брашно докато получите меко и нелепнещо тесто. Сложете го в чиста купа, която покривате с фолио за свежо съхранение и кърпа, оставете за 40 минути да си почине на топло. Не се цели втасване.

През това време пригответе пълнежа. В купа смесвате двата белтъка и захарта и с телена бъркалка ги разбъркайте леко, колкото да побелеят, без да стават на гъста смес. Добавете ванилията и лимоновия сок и отново разбъркайте, след което постепенно прибавете смлените орехи или лешници. Получава се гъста смес.

Фурната се загрява на 170 градуса. Голямата тава на фурната покриваме с хартия за печене. От тестото вземаме малки късчета, които оформяме като топчета с големина на средно голям орех. С пръсти и длани притискаме тестото върху плота и до диаметър 8 см.

В центъра му слагаме непълна лъжичка от сместа и внимателно повдигаме краищата, затваряйки сладката. Всъщност трябваше да се получат розички, но аз ги затворих повече, отколкото трябваше.

Оформените сладки подреждаме в тавата на разстояние около 5 см една от друга и ги печем в загрятата фурна за около 20 минути или до приятен загар

Още топли ги овалваме в пудра захар. Съхраняваме ги, покрити с фолио за свежо съхранение.

От това количество се получават 23 средно големи коледни сладки с диаметър в изпечен вид около 4-5 см.

Да ви е сладко! Станаха много много вкусни!

Рецептата е от блога на Мария Иванова „My Cooking Creations“.

Съвет: Можете да добавите сушени плодове като кайсии смокини и др. Можете да сложите и на върха на чаена лъжичка от любимото черешово или друго сладко. Аз направих два варианта - само орехи и орехи със сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: