Начин на приготвяне
Приготвих тези вкусни хърватски коледни сладки с пълнеж или орехови розички. Лесни са и за направа и ви препоръчвам да си ги приготвите.
В купа изсипете млякото захарта, маята и ги разбъркайте. Добавете в купата и леко разбърканото яйце, ванилията и мекото масло. Разбъркайте добре с бъркалка и постепенно добавете половината от пресятото брашно.
Прехвърлете тестото на плота и започнете да месите с останалото брашно докато получите меко и нелепнещо тесто. Сложете го в чиста купа, която покривате с фолио за свежо съхранение и кърпа, оставете за 40 минути да си почине на топло. Не се цели втасване.
През това време пригответе пълнежа. В купа смесвате двата белтъка и захарта и с телена бъркалка ги разбъркайте леко, колкото да побелеят, без да стават на гъста смес. Добавете ванилията и лимоновия сок и отново разбъркайте, след което постепенно прибавете смлените орехи или лешници. Получава се гъста смес.
Фурната се загрява на 170 градуса. Голямата тава на фурната покриваме с хартия за печене. От тестото вземаме малки късчета, които оформяме като топчета с големина на средно голям орех. С пръсти и длани притискаме тестото върху плота и до диаметър 8 см.
В центъра му слагаме непълна лъжичка от сместа и внимателно повдигаме краищата, затваряйки сладката. Всъщност трябваше да се получат розички, но аз ги затворих повече, отколкото трябваше.
Оформените сладки подреждаме в тавата на разстояние около 5 см една от друга и ги печем в загрятата фурна за около 20 минути или до приятен загар
Още топли ги овалваме в пудра захар. Съхраняваме ги, покрити с фолио за свежо съхранение.
От това количество се получават 23 средно големи коледни сладки с диаметър в изпечен вид около 4-5 см.
Да ви е сладко! Станаха много много вкусни!
Рецептата е от блога на Мария Иванова „My Cooking Creations“.
Съвет: Можете да добавите сушени плодове като кайсии смокини и др. Можете да сложите и на върха на чаена лъжичка от любимото черешово или друго сладко. Аз направих два варианта - само орехи и орехи със сладко!