Начин на приготвяне
В купа разбийте яйцата със захарта, добавете разтопеното масло и разбъркайте хубаво. Сложете содата в киселото мляко и щом шупне, добавете в купата.
В отмереното брашно сложете бакпулвера и разбъркайте, след което постепенно сипвайте от брашното в купата, когато се сгъсти прехвърлете тестото на набрашнен плот и продължете да месите, докато се получи гладко тесто.
Завийте омесеното тесто в прозрачно фолио и го оставете за половин час в хладилника.
През това време направете сместа за пълнежа. Счукайте или смелете в блендер орехите. Натрошете бисквитите на малки парченца.
В малка тенджерка сложете прясното мляко да заври, добавете захарта, маслото и разбъркайте.
След като млякото заври и захарта се е стопила, дръпнете от огъня и добавете орехите, бисквитите, ванилията и канелата.
Разбъркайте сместа и оставете настрана да се охлади.
Извадете тестото от хладилника и направете малки топчета, една идея по-големи от лешник.
Сложете пресата за сладки на котлона, като предварително я намажете с малко мазнина и я загрейте.
Сложете в гнездата по едно топче от тестото, затворете пресата, сложете я на котлона и печете по 1-2 мин. от всяка страна.
След като орехчетата са изпечени, внимателно отстранете излишното тесто и ги подравнете.
Във всяка изпечена половинка сложете от плънката и слепете сладките.
Сладките орехчета с орехов пълнеж са едно чудно лакомство, те са не само вкусни и красиви, но са и радост за децата!
Да ви е сладко!