Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Сладки гевреци със сусам и спелта

Сладки гевреци със сусам и спелта

Сладки гевреци със сусам и спелта
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
125 мин.
Порции
8
"Бързо да приготвите и вие едни гевречета, за да зарадвате всички вкъщи"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • суха мая - 10 г
  • олио - 4 с.л.
  • спелта - 1 ч.ч.
  • бяло брашно - 2 ч.ч. + доомесване
  • сироп
  • вода - 100 мл
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • за отгоре
  • сусам - за овалване 1 купичка
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • олио - 1 с.л.
  • захарни звезди - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сладки гевреци със сусам и спелта за любителите на всякакви кравайчета.

Активира се маята, като се разбърква в топло прясно мляко със захарта. И щом шупне, с останалите продукти се замесва тесто.

Оставете на топло под фолио да втаса 50 минути. Разделете на 9-10 топчета.

Всяко оформете на фитил и свържете двата края, за да се получи геврече.

Топете първо в захарния сироп, после притиснете леко в плитка чиния със сусам и наредете в тава върху силиконова подложка за печене или хартия.

Оставете да почине тестото за 15 минути, намажете с разбит жълтък тук там и печете в загрята фурна на 180 градуса до златисто, около 20-25 минути.

Извадете и покрийте с кърпа сусамените гевречета.

Мекички и вкусни, чудесни за Коледа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: