Начин на приготвяне
Пресяваме брашното и го изсипваме в дълбока купа.
Правим кладенче в средата му и слагаме вътре маята, солта и олиото.
Замесваме умерено твърдо тесто, като добавяме постепенно водата.
Завиваме тестото с кърпа и оставяме да удвои обема си за 1 час.
Разделяме бухналото тесто на 6 равни части.
От всяка част правим фитили, които сгъваме на две и усукваме, като накрая съединяваме двата края на фитила.
Петмеза разтваряме в 4 с.л. вода и в тази смес потапяме един по един гевреците за кратко и ги овалваме в сусам.
Редим ги в тава, в която ще ги печем, постлана с хартия за печене.
Оставяме ги да втасат отново за 1 час.
Печем гевреците в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20-25 минути.