Начин на приготвяне
Във вряща вода с чаена лъжичка сол и 2 с.л. оцет пускам лозовите листа едно по едно общо по 6-7 броя да се попарват.
След като сменят цвета си около 2 минути, ги обръщам с решетъчна лъжица и от другата страна да се попарят. Вадя ги в студена вода и пускам пак нови листа за попарване.
Така повтарям процедурата до свършване на листата. Водата от попарването може да се ползва за варенето на сармите.
Оставям листата настрани и в тиган с олио задушавам лука и моркова до готовност на слаб огън.
В този момент слагам и червения пипер и го запържвам за около една минута заедно със зеленчуците и солта.
Добавям веднага измит и отцеден ориз и бъркам, но малко си усилвам степента на огъня.
Бъркам, да не загори оризът, докато започне да става стъклен.
Добавям и подправките по желание и според вкуса ни.
Доливам 1.5 ч.ч. гореща вода, за да набъбне оризът. Когато оризът е поел всичката вода, започвам навиването на сармите. Слагам по 1 супена лъжица на всяко листо и завивам.
На дъното на тенджерата под налягане слагам няколко лозови листа, да се покрие, и редя върху тях плътно една до друга постните сармички. Правя ги на два реда.
Поръсвам ги леко със сол. Поливам с малко зехтин и покривам с чиния, да си останат така при варенето им.
Може да се поръси и с лимоновия сок, ако не се ползва водата от варенето. Тук е моментът да долея с водата от варенето още две и половина или три чаши. Пускам пак малко копър на клонче под чинията при вкусните лозови сарми.
Затварям тенджерата под налягане и на слаб огън след сигнала варя 8-10 мин.
Поднасям постни лозови сарми стъпка по стъпка с чесново кисело мляко със копър. Стават превъзходни.