Начин на приготвяне
Лещата се измива много добре до бистра вода. Слага се в тенджера със студена вода.
Вари се 20 минути, след което се изсипва в гевгир, за да се изцеди.
Морковите се обелват, измиват и настъргват на ренде. Слагат се в купа, в която ще се меси.
Лукът се обелва, измива и нарязва на ситно. Магданозът се измива и нарязва на дребно.
В купата към морковите се прибавя изцедената леща, нарязаният лук и магданоз, овесените ядки, черният пипер, сол, кимион, подправка Бахарат, содата и сухият чесън.
Сместа се омесва много добре и се пасира с пасатор. Оформят се малки топчета.
Фалафелите се пържат с силно сгорещено олио за 1 мин.
Сервират се със сос от изцедено козе мляко със сол и сух чесън.
Леките фалалфели от леща са готови.