Начин на приготвяне
Лесна рецепта за бананов кекс без мляко и яйца.
В купа смесваме 160 г пресято пълнозърнесто брашно с 1 ч.л. бакпулвер и 1 ч.л. сода. Оставяме ги настрана.
В отделна средно голяма купа пасираме 2 големи зрели банана. Консистенцията трябва да заприлича на пюре.
Добавяме 150 мл олио (за предпочитане от гроздови семки), ½ ч.л. канела и пасираме.
Постепенно добавяме брашното със сухите съставки и отново пасираме добре.
Покриваме форма за кекс с хартия за печене. Ако формата Ви за печене не позволява поставяне на пекарска хартия, можете да я намажете с масло.
За да бъде по-ефектен кексът, покриваме дъното на формата с филирани бадеми /Тук можете да развихрите въображението си. Ако искате да придобие празнични цветове, можете да сложите още: червени боровинки, шамфъстък, каквото прецените/.
Изсипваме сместа във формата.
Печем в предварително загрята фурна на 180 °C с вентилатор за около 20-25 мин. Нейният кекс беше напълно готов на 20-та минута.
Особеното на този бананов кекс, е че не е типичен кекс. Стои влажен, изключително ароматен е и мнооого вкусен.
Покрит със скреч фолио, може да престои няколко дни, запазвайки своята влажност и вкус.