Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Лесен бананов кекс без мляко и яйца

Лесен бананов кекс без мляко и яйца

Ангел НеновАнгел Ненов
Новак
1718221102
06/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Нямате никакво оправдание - тази рецепта за бананов кекс без мляко и яйца е много лесна"

Необходими Продукти

  • банани - 2 големи зрели
  • захар - 170 г Muscovado
  • пълнозърнесто брашно - 160 г пресято
  • олио - 150 мл (за предпочитане от гроздови семки)
  • канела - ½ ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • филирани бадеми - за украса /или каквото Ви е по вкуса/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лесна рецепта за бананов кекс без мляко и яйца.

В купа смесваме 160 г пресято пълнозърнесто брашно с 1 ч.л. бакпулвер и 1 ч.л. сода. Оставяме ги настрана.

В отделна средно голяма купа пасираме 2 големи зрели банана. Консистенцията трябва да заприлича на пюре.

Добавяме 150 мл олио (за предпочитане от гроздови семки), ½ ч.л. канела и пасираме.

Постепенно добавяме брашното със сухите съставки и отново пасираме добре.

Покриваме форма за кекс с хартия за печене. Ако формата Ви за печене не позволява поставяне на пекарска хартия, можете да я намажете с масло.

За да бъде по-ефектен кексът, покриваме дъното на формата с филирани бадеми /Тук можете да развихрите въображението си. Ако искате да придобие празнични цветове, можете да сложите още: червени боровинки, шамфъстък, каквото прецените/.

Изсипваме сместа във формата.

Печем в предварително загрята фурна на 180 °C с вентилатор за около 20-25 мин. Нейният кекс беше напълно готов на 20-та минута.

Особеното на този бананов кекс, е че не е типичен кекс. Стои влажен, изключително ароматен е и мнооого вкусен.

Покрит със скреч фолио, може да престои няколко дни, запазвайки своята влажност и вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: