Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем Карамел»Моят домашен крем карамел

Моят домашен крем карамел

GoldGold
Чирак
3820792178
Моят домашен крем карамел
Снимка: Gold
1 / 3
17/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"Какво по-хубаво от един домашен крем карамел"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 л
  • яйца - 7 бр.
  • захар - 10 с.л. за млякото и няколко чаени за карамела
  • ванилия - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако прясното мляко е домашно, първо, го слагаме в тенджера и го кипваме. Сваляме го от котлона и добавяме захарта и ванилията и разбъркваме, за да се разтвори хубаво всичката захар.

Ако млякото вече е предварително кипнато или е купено от магазина, го слагаме в тенджерка или в подходящ съд и го подгряваме. След това към него добавяме захарта и ванилията и разбъркваме, докато захарта не се разтвори.

Взимаме яйцата и ги разбиваме хубаво в купа. Когато млякото е изстинало достатъчно и е станало хладко, към него добавяме, като изсипваме по-малко от яйцата и разбъркваме постоянно.

Внимаваме да не се пресече. За тази цел и млякото и яйцата трябва да са почти с еднаква температура и яйцата трябва да се добавят полека към млякото и да се разбърква постоянно.

След като сме се справили с това, взимаме шолите, слагаме по една лъжица и половина или две (това зависи от шолите) захар и слагаме във всяка шола. Слагаме на котлона и изчакваме да се карамелизира захарта. Така правим с всяка шола. Махаме шолите и ги слагаме направо в тавата за печене.

Ако не искате карамела да е прекалено тъмен и горчив, може да добавите по няколко капчици вода при захарта и така можете да го контролирате по-добре и по ваш вкус.

След като всички шоли са готови, изсипвате млякото със захарта и ванилията в тях.

Добавяте около един пръст вода в тавата при шолите и слагате домашния крем карамел в предварително загрята фурна.

Пече се на бавен огън моят домашен крем карамел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: