Начин на приготвяне
Ако прясното мляко е домашно, първо, го слагаме в тенджера и го кипваме. Сваляме го от котлона и добавяме захарта и ванилията и разбъркваме, за да се разтвори хубаво всичката захар.
Ако млякото вече е предварително кипнато или е купено от магазина, го слагаме в тенджерка или в подходящ съд и го подгряваме. След това към него добавяме захарта и ванилията и разбъркваме, докато захарта не се разтвори.
Взимаме яйцата и ги разбиваме хубаво в купа. Когато млякото е изстинало достатъчно и е станало хладко, към него добавяме, като изсипваме по-малко от яйцата и разбъркваме постоянно.
Внимаваме да не се пресече. За тази цел и млякото и яйцата трябва да са почти с еднаква температура и яйцата трябва да се добавят полека към млякото и да се разбърква постоянно.
След като сме се справили с това, взимаме шолите, слагаме по една лъжица и половина или две (това зависи от шолите) захар и слагаме във всяка шола. Слагаме на котлона и изчакваме да се карамелизира захарта. Така правим с всяка шола. Махаме шолите и ги слагаме направо в тавата за печене.
Ако не искате карамела да е прекалено тъмен и горчив, може да добавите по няколко капчици вода при захарта и така можете да го контролирате по-добре и по ваш вкус.
След като всички шоли са готови, изсипвате млякото със захарта и ванилията в тях.
Добавяте около един пръст вода в тавата при шолите и слагате домашния крем карамел в предварително загрята фурна.
Пече се на бавен огън моят домашен крем карамел.