Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Дълги зелеви сарми на фурна

Дълги зелеви сарми на фурна

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Иноватор
2692k7725
Дълги зелеви сарми на фурна
Снимка: AneliaStefanova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
210 мин.
Порции
8
"Дълги сармички на фурна - предложение за обяд или вечеря"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 бр.
  • свинска кайма - 800 г
  • ориз - 250 г
  • олио - 50 мл
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • чубрица - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • джоджен - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 и 1/2 с.л.
  • лютеница - 2 с.л.
  • зелева чорба - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От киселата зелка се отделят големите листа.

Разрязват се през средата, като се премахва твърдата им част.

Според големината на листата половинките може да се разрежат на още две.

В купа се изсипват каймата и оризът.

Към тях се прибавят подправките и половината олио.

Лукът се настъргва, чесънът се пресова и също се добавят към каймата, заедно с една лъжица лютеница.

Всичко се разбърква много добре с лъжица.

Взема се едно листо и в единия му край се слага от плънката, която с ръце се оформя на дълго рулце.

Листото се прегъва леко от ляво и отдясно, за да не излезе плънката при готвене и сармичката се завива.

Навитите сарми се подреждат в тава.

В купата, в която е била плънката, слагаме лъжица лютеница, останалите червен пипер и олио и всичко това се разбърква с лъжица.

Към него се добавя зелевата чорба и се заливат сармите.

Добавя се и вода, така че сармите да се покрият.

Пекат зелевите сарми се на 200 °C с вентилатор, докато извори водата и сармичките се запекат отгоре.

По желание при сервиране може да се добави и кисело мляко към вкусните дълги зелеви сарми на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: