Начин на приготвяне
Изрязваме твърдите жили на зелевия лист. Предварително си задушавам в малко мазнина ситно нарязания лук, когато омекне и се задуши добре, добавям измития и отцеден ориз.
Бъркам до леко стъклен, добавям подправките, без червения пипер. Към тях след няколко минутки доливам половината гореща вода, необходима за ориза, т.е. почти 2 ч.ч. Бъркам да се поеме от ориза и внимавам да не загори.
При изключен котлон добавям каймата или накълцаното на ситно месо. Пак разбърквам да се смеси с ориза.
На всеки зелев лист, ако е голям го режа на две, слагам от плънката с ориза и месото.
Завивам на сарми и нареждам в тава или в тенджера. Поръсвам ги с олио и червения пипер.
В тенджерата под налягане се готвят след започване на сигнала около 3 до 5 минутки.
Доливам останалата гореща вода и затварям тенджерата. Ако са във фурната, ги слагам в тава и поръсвам с олио и червения пипер, затварям с алуминиево фолио. Така оставям на силен огън около час.
Махам фолиото и допичам около 10 мин до златист загар. Понякога след като са сварени в тенджерата под налягане, ги подреждам в тава и само допичам за златист загар на сармите.