Начин на приготвяне
Измиваме и обелваме картофите. Слагаме ги в дълбока тенджера, заливаме ги с вода, посоляваме и ги слагаме на котлона да се сварят.
През това време си нарязваме лука и чесъна и ги запържваме в малко мазнина. Минутка по-късно към тях добавяме каймата и пържим, докато не стане на малки трохички.
След това добавяме доматеното пюре и червения пипер. Разбъркваме и заливаме с червеното вино. Когато всичкият алкохол изври, доливаме зеленчуковия бульон, соевия сос и доматения сок.
Оставяме да покъкри за още няколко минутки и чак тогава овкусяваме със сол и черен пипер.
Връщаме се към картофите, които първо изцеждаме и леко намачкваме. Овкусяваме със солта, черния пипер и индийско орехче.
Загряваме леко млякото с маслото и заливаме картофите с тях. Донамачкваме и хубаво разбъркваме, до получаването на меко, пухкаво картофено пюре. Сега добавяме към него 3 жълтъка и отново разбъркваме.
Загряваме фурната на 180°C .
В тавичка разпределяме каймата и изравняваме. Върху нея постиламе картофеното пюре и заглаждаме отново. Печем овчарския пай във фурната за 40 мин.
Класическият Овчарски Пай е готов.
Да ви е сладко!