Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Овчарски Пай»Класически Овчарски Пай

Класически Овчарски Пай

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
721k128475
Класически Овчарски Пай
Снимка: Иван Паунов
1 / 3с Видео
04/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Класическите ястия като този овчарски пай са ни много, много любими"

Необходими Продукти

  • картофи - 600 г
  • прясно мляко - 60 мл
  • масло - 30 г
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • жълтъци - 3 бр.
  • За долната част
  • кайма - 1 кг смес
  • моркови - 1 бр.
  • гъби - 200 грама пресни
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • зеленчуков бульон - 100 мл
  • доматено пюре - 15 г
  • червен пипер - 5 г
  • червено вино - 100 мл сухо
  • доматен сок - 100 мл
  • соев сос - 30 мл
  • сол
  • черен пипер
  • олио - за запържване
  • магданоз - при сервиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и обелваме картофите. Слагаме ги в дълбока тенджера, заливаме ги с вода, посоляваме и ги слагаме на котлона да се сварят.

През това време си нарязваме лука и чесъна и ги запържваме в малко мазнина. Минутка по-късно към тях добавяме каймата и пържим, докато не стане на малки трохички.

След това добавяме доматеното пюре и червения пипер. Разбъркваме и заливаме с червеното вино. Когато всичкият алкохол изври, доливаме зеленчуковия бульон, соевия сос и доматения сок.

Оставяме да покъкри за още няколко минутки и чак тогава овкусяваме със сол и черен пипер.

Връщаме се към картофите, които първо изцеждаме и леко намачкваме. Овкусяваме със солта, черния пипер и индийско орехче.

Загряваме леко млякото с маслото и заливаме картофите с тях. Донамачкваме и хубаво разбъркваме, до получаването на меко, пухкаво картофено пюре. Сега добавяме към него 3 жълтъка и отново разбъркваме.

Загряваме фурната на 180°C .

В тавичка разпределяме каймата и изравняваме. Върху нея постиламе картофеното пюре и заглаждаме отново. Печем овчарския пай във фурната за 40 мин.

Класическият Овчарски Пай е готов.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: