Начин на приготвяне
Картофите се режат на тънки шайби, лукът на полумесеци. В тенджера или дълбок тиган се слагат заедно, поръсват се леко със сол, а олио на дъното да има около един см .
Олиото да е повече, отколкото обичайно се слага за готвене. Ястието се задушава под капак на бавен огън, като често се бърка, проверява се за готовност на картофите. Когато картофите се режат лесно с дървена лопатка, са готови.
Оставят се настрани да се поохладят. През това време в купа разбърквам яйцата с вилица. Още малко сол и в яйцата. Когато са е охладила добре картофената смес, я добавям в купата при яйцата.
Леко ги размесвам и изсипвам в нагорещен тиган със съвсем малко олио и на бавен огън. Започвам леко да местя тигана, така че ръбовете на тортията да се заоблят и да не се залепи на дъното.
И сега ястието се готви на бавен огън, но вече без капак. Когато започне да се отделя от ръбовете на тигана, внимателно я обръщам върху по-голяма чиния от тигана или капак.
Аз имам специална пластмасова с дръжка и я ползвам успешно, без страх да я изпусна при обръщането. Ако не е съвсем готова, може да се върне обратно в тигана и да се продължи готвенето ѝ.
Втората страна също се мести с тигана по котлона, за да се заоблят отново ръбовете. Там където те се променят леко с лъжица се прибират, за да има приличен вид картофената тортия.
Втората страна се задушава за по-малко време и е готова. На сполучливата испанска тортия с лук се слага само сол, не се добавят други подправки. Става превъзходна!