Начин на приготвяне
Подгответе си всички продукти за яхнията с ориз като хубаво прегледайте филетата от риба, за да няма никакви костици останали по тях. Нарежете ги на големи кубчета, а скаридите обелете.
Ако искате си сварете бульон от обелките и главите им, вместо да ползвате кубче от сух бульон.
Накълцайте лука, чесъна и чушката и ги сложете да се запържат в зехтина в дълбок съд, например тиган тип уок или касерола. Испанците правят това ястие в съд наречен Калдеро.
През това време си почистете и нарежете гъбите на средно големи парченца.
След като зеленчуците са вече омекнали, сложете ориза, разбъркайте за кратко и налейте водата с разтворени в нея кубче бульон, червен пипер и шафран (на прах или на власинки, леко счукани в хаванче).
Изчакайте да заври и сложете гъбите и солта.
Гответе 15 минути, като на 10-тата прибавите мерлузата, а на 13-тата минута и скаридите. Огънят в началото трябва да е силен, а после се намаля до умерен.
Не преварявате ориза, за да не поема течността.
Изчакайте две-три минутки без да покривате касеролата и после веднага поднесете. Престои ли повече ястието, бульонът се поема от ориза, което не е желателно.
Гарнирайте ориз яхнията с мерлуза, скариди и гъби със стръкчета розмарин и лимон, нарязан на четвъртинки.
Истинско съвършенство!