Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Ориз яхния с мерлуза, скариди и гъби

Ориз яхния с мерлуза, скариди и гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ориз яхния с мерлуза, скариди и гъби
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Вкусът на яхнията с ориз, мерлуза и скариди е неустоим - опитайте и се убедете"

Необходими Продукти

  • мерлуза - 2 филета, около 250 г, почистени
  • скариди - 12 бр. средна големина, сурови
  • ориз - 140 г Бомба или друг кръглозърнест сорт
  • чесън - 1 скилидка
  • лук - 1/2 средна глава
  • чушки - 1 бр. зелена камба (50 г почистена)
  • гъби - 4 бр. печурки
  • зехтин - 50 мл
  • бульон - 1 кубче, рибен
  • вода - около 600 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • шафран - 2 щипки
  • червен пипер - 1 щипка
  • лимони - 1/2 бр. за гарниране
  • розмарин - 2 пресни стръкчета за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе си всички продукти за яхнията с ориз като хубаво прегледайте филетата от риба, за да няма никакви костици останали по тях. Нарежете ги на големи кубчета, а скаридите обелете.

Ако искате си сварете бульон от обелките и главите им, вместо да ползвате кубче от сух бульон.

Накълцайте лука, чесъна и чушката и ги сложете да се запържат в зехтина в дълбок съд, например тиган тип уок или касерола. Испанците правят това ястие в съд наречен Калдеро.

През това време си почистете и нарежете гъбите на средно големи парченца.

След като зеленчуците са вече омекнали, сложете ориза, разбъркайте за кратко и налейте водата с разтворени в нея кубче бульон, червен пипер и шафран (на прах или на власинки, леко счукани в хаванче).

Изчакайте да заври и сложете гъбите и солта.

Гответе 15 минути, като на 10-тата прибавите мерлузата, а на 13-тата минута и скаридите. Огънят в началото трябва да е силен, а после се намаля до умерен.

Не преварявате ориза, за да не поема течността.

Изчакайте две-три минутки без да покривате касеролата и после веднага поднесете. Престои ли повече ястието, бульонът се поема от ориза, което не е желателно.

Гарнирайте ориз яхнията с мерлуза, скариди и гъби със стръкчета розмарин и лимон, нарязан на четвъртинки.

Истинско съвършенство!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: