Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Яхния»Средиземноморска яхния с ориз и скариди (Arroz caldoso)

Средиземноморска яхния с ориз и скариди (Arroz caldoso)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k16k18k12
Средиземноморска яхния с ориз и скариди (Arroz caldoso)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
20/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
36 мин.
Общо
51 мин.
Порции
2
"Каним ви на средиземноморска яхния с ориз и скариди"

Необходими Продукти

  • скариди - 250 - 300 г небелени, пресни или размразени
  • ориз - 150 г Кръглозърнест (напр. Бомба)
  • магданоз - 5 стръка
  • доматено пюре - 65 - 70 г
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • бяло вино - 100 мл
  • лук - 1/2 малка глава
  • чушки - 2 бр. червена и зелена (100 г общо на почистени)
  • шафран - 1 - 2 щипки на прах или 1 щ. власинки
  • портокалов сок - 20 г (около 1/2 изстискан малък/среден портокал)
  • зехтин - 50 г Екстра върджин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете скаридите и почистете месцето от централния нерв. Обелките и главите сложете в тенджерка с малко зехтин и запържете. Когато пуснат своят силен аромат налейте 700 мл. вода и варете 10 минути под капак.

Прецедете бульона и обелките и главите изхвърлете.

Загрейте зехтин на умерен огън и в него запържете лука, чесъна и чушките, нарязани на ситно (аз ги смилам в блендер за секунди, като не се стремя да стават съвсем на каша).

Сипете доматеното пюре, а след две-три минути и ориза. Запържете за 2 минути и налейте виното. За да се изпари алкохолът, бъркайте на отворен капак 1-2 минути.

Налейте концентрирания бульон и портокаловия сок, сложете магданоза - накълцани само листата, солта и шафрана. Гответе 12-13 минути при периодично разбъркване.

Сложете почистените скариди и варете 2 минутки, след което дръпнете от огъня и оставете ястието да почине 4-5 минути преди да сервирате. Не чакайте по-дълго, защото не трябва оризът да поема всичката течност и да омеква, а е хубаво да е ал денте.

По принцип оризът Бомба трудно би се разкашкал и затова именно той е подходящ за тази яхния.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: