Начин на приготвяне
Обелете скаридите и почистете месцето от централния нерв. Обелките и главите сложете в тенджерка с малко зехтин и запържете. Когато пуснат своят силен аромат налейте 700 мл. вода и варете 10 минути под капак.
Прецедете бульона и обелките и главите изхвърлете.
Загрейте зехтин на умерен огън и в него запържете лука, чесъна и чушките, нарязани на ситно (аз ги смилам в блендер за секунди, като не се стремя да стават съвсем на каша).
Сипете доматеното пюре, а след две-три минути и ориза. Запържете за 2 минути и налейте виното. За да се изпари алкохолът, бъркайте на отворен капак 1-2 минути.
Налейте концентрирания бульон и портокаловия сок, сложете магданоза - накълцани само листата, солта и шафрана. Гответе 12-13 минути при периодично разбъркване.
Сложете почистените скариди и варете 2 минутки, след което дръпнете от огъня и оставете ястието да почине 4-5 минути преди да сервирате. Не чакайте по-дълго, защото не трябва оризът да поема всичката течност и да омеква, а е хубаво да е ал денте.
По принцип оризът Бомба трудно би се разкашкал и затова именно той е подходящ за тази яхния.
Добър апетит!