Начин на приготвяне
Сварява се измитият заек в тенджера под налягане за половин час. Изважда се да изстине и се обезкостява. Запазва се главата.
Измитите и нарязани гъбки се запържват в с. л. олио. След 5 минути те си пускат соковете. Тогава при тях се слага измитият ориз, задушава се и се наливат 3 чаши вода. Поръсват се 2 щипки сол и черен пипер. Съдът се захлупва и се оставя да ври на слаб огън 15 минути.
Затопля се останалото олио и се запържват в него морковите на кръгчета и лукът на полумесеци.
За яхния е по-добре продуктите да са подготвени на едри парчета и да запазят целостта си при термичната обработка.
След 10 минути се добавя брашното, после червеният пипер и след 5 минути се наливат две чаши от бульона на сварения заек. Слага се вегетата и дафиновият лист.
Добавя се заешкото месо /вътрешностите, нарязани, също/. Къкри 10 минути. Наливат се още две чаши от горещия бульон, прибавя се половината от готовия ориз с гъби и се разбърква. Като кипне отново, се оттегля от огъня.
Получават се две порции – плата. В чинията за сервиране, отстрани, се правят купчинки от останалия ориз с гъби /с лъжица за сладолед или малък черпак/, боцва им се по парченце масълце докато са горещи. В центъра се изсипва готовата заешка яхния, а в средата се намества главичката на зайчето.
Това обезкостено ястие ми спести causa perduta за заешко бутче.
Поръсва се с нарязан на ситно магданоз. Заек с ориз и гъби яхния е много вкусно ястие!