Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Яхнии»Заек с ориз и гъби яхния

Заек с ориз и гъби яхния

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54279138
Заек с ориз и гъби яхния
Снимка: Потребител#240543
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Вкусна заешка яхния с ориз и гъби - чудно ястие за онези, които обичат класическите гозби"

Необходими Продукти

  • заек - 1 бр.
  • лук - 2 гл.
  • моркови - 4 бр.
  • ориз - 200 - 250 г /1 чаша/
  • гъби - 250 г /кафява печурка/
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. сладък
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 2 щипки /млян/
  • вегета - 1 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • масло - 2 с.л.
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварява се измитият заек в тенджера под налягане за половин час. Изважда се да изстине и се обезкостява. Запазва се главата.

Измитите и нарязани гъбки се запържват в с. л. олио. След 5 минути те си пускат соковете. Тогава при тях се слага измитият ориз, задушава се и се наливат 3 чаши вода. Поръсват се 2 щипки сол и черен пипер. Съдът се захлупва и се оставя да ври на слаб огън 15 минути.

Затопля се останалото олио и се запържват в него морковите на кръгчета и лукът на полумесеци.

За яхния е по-добре продуктите да са подготвени на едри парчета и да запазят целостта си при термичната обработка.

След 10 минути се добавя брашното, после червеният пипер и след 5 минути се наливат две чаши от бульона на сварения заек. Слага се вегетата и дафиновият лист.

Добавя се заешкото месо /вътрешностите, нарязани, също/. Къкри 10 минути. Наливат се още две чаши от горещия бульон, прибавя се половината от готовия ориз с гъби и се разбърква. Като кипне отново, се оттегля от огъня.

Получават се две порции – плата. В чинията за сервиране, отстрани, се правят купчинки от останалия ориз с гъби /с лъжица за сладолед или малък черпак/, боцва им се по парченце масълце докато са горещи. В центъра се изсипва готовата заешка яхния, а в средата се намества главичката на зайчето.

Това обезкостено ястие ми спести causa perduta за заешко бутче.

Поръсва се с нарязан на ситно магданоз. Заек с ориз и гъби яхния е много вкусно ястие!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: