Начин на приготвяне
В купата на миксера, на който сме сложили куката за тесто, разбъркваме внимателно хладкото мляко, 1 ч.л. захар и маята. Оставяме да престои 10 минути, докато маята шупне.
Към млечната смес добавяме захарта, солта, яйцето, разтопеното масло и 2 чаши брашно. Пускаме робота на ниска скорост, докато се смеси всичко, след което при работещ миксер добавяме бавно останалата чаша брашно. Когато сместа поеме брашното, увеличаваме скоростта до средно-ниска и месим 5 минути, докато тестото стане еластично и гладко.
Поставяме тестото в намазнена купа и го покриваме със стреч фолио. Оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си - около 90 минути
Изсипваме тестото върху набрашнена повърхност и внимателно го разточваме до дебелина около 1.5 см. Изрязваме кръгли понички с диаметър около 7-8 см, а в центъра изрязваме по-малки дупки. Това може да стане с резец или чаша.
Прехвърляме поничките върху леко набрашнена пергаментова хартия и леко ги покриваме с намазнено стреч фолио. Оставяме поничките да втасат, докато удвоят обема си, около 30 минути. Предварително загряваме еър фрайера до 180 °C.
Напръскваме кошницата с маслен спрей, внимателно прехвърляме поничките в кошницата на един слой. Напръскваме и поничките с маслен спрей и готвим на 180 °C до златисто кафяво около 4 минути. Повтаряме с останалите понички и дупки.
За захарната поръска смесваме захарта с канелата и разбъркваме.
Намазваме донъта с разтопено масло и овалваме в захарта домашни донъти в еър фрайер.