Домашни донъти

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Домашни донъти
Снимка: Таня Левенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Донътите не са ли домашни, хич не ни ги хвалете"

Необходими Продукти

  • брашно - около 600 г
  • суха мая - 11 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 260 мл
  • масло - 100 г разтопено
  • сол - 1/2 ч.л равна
  • захар - 4 с.л.
  • ванилена захар - 1 пакет (8 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото правя, като в кухненски робот поставям всички продукти

и там си омесвам хубаво и еластично тесто - за 10-ина минути.

След това покривам тестото в купа и го оставям на топло да втаса хубаво около час,

Когато е готово, го премесвам леко с брашно. Разточвам го на кора с дебелина около 1 см. С форма изрязвам кръгове.

В средата на всеки кръг с накрайник за пош също изразявам кръгчета.

Редя получените кръгчета и топчета в леко набрашнена тава.

Когато са готови, ги покривам с кърпа и ги изчаквам леко да втасат за още 30 мин.

След това в касеролка с поне един-два пръста олио ги пържа от двете страни.

Поставям в касеролката по 3 бр. кръгчета, защото при пържене те се надуват.

Така след това изпържвам и малките топчета - на два пъти.

Топли ги овалвам във фина кристална захар.

Но може да се разтопи шоколад с малко масло и да се топнат донътите в него.

А отгоре да се посипят шоколадови пръчици или друга подобна декорация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Най-сполучливата рецепта която съм пробвала. Уникално вкусни.
02.08.2022 15:18
Цветелина Стойкова
Цветелина Стойкова
Браво за рецептата! Супер са!
10.02.2018 09:08
2