Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Шоколадова торта от шоколадов английски кекс

Шоколадова торта от шоколадов английски кекс

Шоколадова торта от шоколадов английски кекс
Снимка: Виктория Константинова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
20
"Много шоколад има в този сладкиш и това най-много харесваме в него"

Необходими Продукти

  • За кекса
  • масло - 125 г
  • захар - 2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • какао - 7 с.л.
  • яйца - 5 бр.
  • брашно - 2 1/4 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • За крема
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • заквасена сметана - 700 г
  • черен шоколад - 80 г
  • За глазурата
  • пудра захар - 100 г
  • масло - 20 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • черен шоколад - 200 г
  • какао - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготвя се шоколадовият кекс.

Маслото се разтапя. Сипва се в голям купа. Добавят се 1 ч.ч. от захарта. Добавят се прясното мляко и какаото. Разбъркват се добре.

В малка купичка се отделят 7 с.л. от сместа за глазура на кекса. В купата на миксера се чукват 5-те яйца. Добавя се другата чаша захар. Разбиват се.

Добавят се какаовата смес и бакпулверът. Разбива се. Брашното се добавя постепенно. И се разбива кексово тесто. Пече се в предварително загрята на 200 °C в намазнена форма.

Когато се охлади, се изкарва от формата и се намазва с отделената какаова глазура. Шоколадовият английски кекс е чудесен и без да бъде използван в торта.

За приготвянето на крема, сладкарската сметана се сипва в купата на миксера. Разбива се добре.

Добавя се заквасената сметана и отново се разбива. 80 грама от натуралния шоколад се накълцва на ситно. Добавя се в сметановата смес и се разбърква.

Кексът се нарязва на малки кубченца и се добавя в сметанов крем. По преценка може да не се добавя целият кекс. Разбърква се добре.

Сместа се разпределя в желаната форма за кекс. Аз използвах 2 форми -сърца и оформих двуетажна торта, но може да бъде и едноетажна.

За да стане шоколадовата торта на етажи, едната форма е по-малко от другата. Сместа се разпределя в по-голямата форма. За втория етаж се използва само страницата на по-малката форма.

Разполага се върху първия етаж и се пълни със сместа. Оставя се в хладилника да стегне. През това време се подготвя глазурата.

Млякото се сипва в малка тенджера и се слага да заври. Добавя се шоколадът, като се начупва на парчета.

Добавят се маслото, какаото и пудрата захар. Глазурата се бърка с дървена лъжица до напълно разтопяване на шоколада и придобиване на гъстота.

След това се оставя да се поохлади и да се сгъсти леко. Отстраняват се формичките от тортата и се полива с глазурата. Тортата за Свети Валентин се украсява по избор.

Насладете се на парче шоколадова торта от шоколадов английски кекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: