Начин на приготвяне
Подготвя се шоколадовият кекс.
Маслото се разтапя. Сипва се в голям купа. Добавят се 1 ч.ч. от захарта. Добавят се прясното мляко и какаото. Разбъркват се добре.
В малка купичка се отделят 7 с.л. от сместа за глазура на кекса. В купата на миксера се чукват 5-те яйца. Добавя се другата чаша захар. Разбиват се.
Добавят се какаовата смес и бакпулверът. Разбива се. Брашното се добавя постепенно. И се разбива кексово тесто. Пече се в предварително загрята на 200 °C в намазнена форма.
Когато се охлади, се изкарва от формата и се намазва с отделената какаова глазура. Шоколадовият английски кекс е чудесен и без да бъде използван в торта.
За приготвянето на крема, сладкарската сметана се сипва в купата на миксера. Разбива се добре.
Добавя се заквасената сметана и отново се разбива. 80 грама от натуралния шоколад се накълцва на ситно. Добавя се в сметановата смес и се разбърква.
Кексът се нарязва на малки кубченца и се добавя в сметанов крем. По преценка може да не се добавя целият кекс. Разбърква се добре.
Сместа се разпределя в желаната форма за кекс. Аз използвах 2 форми -сърца и оформих двуетажна торта, но може да бъде и едноетажна.
За да стане шоколадовата торта на етажи, едната форма е по-малко от другата. Сместа се разпределя в по-голямата форма. За втория етаж се използва само страницата на по-малката форма.
Разполага се върху първия етаж и се пълни със сместа. Оставя се в хладилника да стегне. През това време се подготвя глазурата.
Млякото се сипва в малка тенджера и се слага да заври. Добавя се шоколадът, като се начупва на парчета.
Добавят се маслото, какаото и пудрата захар. Глазурата се бърка с дървена лъжица до напълно разтопяване на шоколада и придобиване на гъстота.
След това се оставя да се поохлади и да се сгъсти леко. Отстраняват се формичките от тортата и се полива с глазурата. Тортата за Свети Валентин се украсява по избор.
Насладете се на парче шоколадова торта от шоколадов английски кекс.